ZEEHONDEN

Zeehonden fotoreportage

Lenie 't Hart en Marloes Rademaker, één vuist voor de zeehonden


Even voorstellen

Ik ben Marloes Rademaker en ik heet je van harte welkom op de pagina tegen de zeehondenjacht. Ik kom uit Venlo en heb Elvis in 2004 leren kennen. een jaar later verhuisde ik naar Vlissingen om samen te gaan wonen en inmiddels getrouwd (08-08-08). Vanaf de tijd dat ik in Zeeland woon, zet ik mij in voor het welzijn van de zeehonden. Mijn doel is dat er over heel de wereld een verbod komt op de zeehondenjacht! 

Huilers

Een huiler is een jonge zeehond die op het strand of op het wad ligt en zijn moeder is kwijtgeraakt. De term is afgeleid van het klagelijke geluid dat het jonge dier dan soms voortbrengt.


Als een zeehond een tweeling krijgt, kan de moeder niet voor beide jongen zorgen. Een van beiden wordt een huiler en zou in de natuur dood gaan.


Soms spoelen pasgeboren zeehonden weg door harde wind en hoog water. Zo spoelden er op 4 januari 2005 tientallen weg van zandplaat de Richel bij Vlieland. Zestig jongen spoelden toen aan op de stranden van Vlieland en Terschelling.


In Nederland worden huilers opgenomen door de Zeehondencrèche in Pieterburen of Ecomare op Texel, in België door het Sea Life Center in Blankenberge. Na een aansterkingsperiode worden de zeehonden terug uitgezet. De vinder van de huiler mag dan een naam bedenken voor het dier. Huilers die in natuurgebieden worden aangetroffen mogen echter niet meer opgenomen worden in een crèche. De natuur moet daar gewoon haar gang gaan. Bron: Wikipedia

Zeehonden tellen

De Reddingsbrigade Vlissingen ( team van Albert Dijksra) ging regelmatig met de "Arie Smit"  de Westerschelde op zeehonden tellen.

Wij Elvis en Marloes waren ook eens uitgenodigd om een ochtend mee te varen. 


Met vereende krachten strijden wij voor de bescherming van de zeehonden.

Leny 't Hart en Marloes Rademaker

Zeehonden uitzetten Vlissingen 04-06-2016

Zaterdag 4 juni 2016 werden twee zeehonden vrijgelaten op het badstrand van Vlissingen. Deze zeehonden werden eerder dit jaar ziek aangetroffen op de Zeeuwse kust en na een herstelperiode bij zeehondencentrum Aseal te Stellendam weer fit genoeg om terug naar hun natuurlijke leefomgeving te gaan..

Enkele honderden belangstellenden hadden zich op het strand verzameld om deze unieke gebeurtenis te aanschouwen. Na aftellen door de burgemeester van Vlissingen, Dhr .A.R.B. (Bas) van den Tillaar werden de zeehondenkisten geopend door de adoptanten van de zeehonden.

  • Wat is de beste tijd om zeehonden te zien?

    Tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water liggen de zeehonden meestal te zonnen op een zandbank. Het beste kan je met verrekijker of een fototoestel met veel zoom kijken. Op die manier zie je de zeehonden ook vanaf het strand.

  • Hoeveel zeehonden zijn er in Zeeland?

    Zeehonden leven in Zeeland vooral in de Oosterschelde, in het grootste nationale park van Nederland: Nationaal Park Oosterschelde. Er is een stabiele groep van ongeveer 150 zeehonden, bestaande uit de gewone zeehond en de grijze zeehond.

  • Kunnen zeehonden je aanvallen?

    Grijze zeehonden zijn roofdieren met sterke kaken, scherpe tanden en lange nagels. Ze dragen bacteriën bij zich die bij de mens zeer zware infecties kunnen veroorzaken. Wetenschappers waarschuwden recent dat grijze zeehonden in potentie zwemmers kunnen aanvallen.

Zeehonden uitzetten Renesse 02-02-2013

Na een verblijf en verzorging van 3 à 4 maanden in zeehondencrèche Pieterburen werden er zaterdag zeven gezonde zeehonden in Renesse uitgezet. 


Zeehonden tellen

07-07-2012 Met de reddingsbrigade Vlissingen mee, zeehonden tellen. 

De reddingsbrigade van Vlissingen telde destijds regelmatig de zeehonden op

de zandplaten in het westelijk deel van de Westerschelde

Video: Albert Dijkstra

  • Springen

    Voeg een korte beschrijving toe

    Knop
  • Huiler Willem gevonden in Vlissingen

       

    De bijna vier maanden oude zeehond Willem is woensdagmiddag uitgezet door zijn Vlissingse adoptiemoeder Monique Buijs. Willem werd 29 juni 2012 aan de Zeeuwse kust gevonden en was landelijk de eerste huiler van dit jaar. In totaal zijn op het strand van Renesse vier zeehonden vrijgelaten door hun adoptieouders.

       

    Share by: