SLAG OM DE SCHELDE

Film Slag om de Schelde Vlissingen

De film "Slag om de Schelde (1944)" staat centraal in het verhaal. Deze film is gerealiseerd in opdracht van het vfonds met als doel om jongeren op een boeiende wijze te informeren over de Tweede Wereldoorlog. Het herdenkingsjaar van 2020 markeerde 75 jaar sinds het einde van de oorlog, en deze film diende als afsluiting van dat belangrijke herdenkingsjaar.

De geallieerden in de Tweede Wereldoorlog waren de landen die streden tegen de asmogendheden (Duitsland, Italië en Japan). De grootste en meeste bekende geallieerden waren de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk.


In De slag om de Schelde volgen we een Britse piloot, een nazi-officier in gewetensnood en een jonge vrouw die in het verzet belandt – drie levens die elkaar schampen. Wat zich ontvouwt is een realistisch, overtuigend geheel tijdens de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Nee, zegt de hooggeplaatste vader van de jonge Britse William, jij mag niet mee straks, als onze zweefvliegtuigen koers zetten richting Arnhem. Je bent te onbezonnen en je moeder slaapt beter als ze weet dat jij on the ground bent. William knikt, loopt naar de man die de missie leidt en zegt: geregeld, ik mag mee. Een leugen die achteloos uit zijn mond komt – en die alles voor hem verandert. Want het volgende moment zien we William (Jamie Flatters) inderdaad vertrekken, als onderdeel van een groep piloten. En zijn onverschrokkenheid blijft, zelfs wanneer zijn vliegtuig uit de lucht wordt geschoten en hij in het vervolg van de groots opgezette oorlogsfilm De slag om de Schelde steeds meer op zichzelf is aangewezen.


Het is 1944. De Tweede Wereldoorlog nadert zijn einde, maar de Duitsers zijn effectief bezig hun nederlaag uit te stellen. Een van de strijdtonelen is Zeeland, met name wegens de strategische ligging van De Schelde. (Een belang dat we in de film overigens alleen voelen doordat het in de introductie wordt medegedeeld, het komt in geen enkele scène terug.) Naast William volgen we Marinus (Gijs Blom), een Nederlander met gewetensnood die aan de kant van de Duitsers vecht, en de jonge Zeeuwse vrouw Teuntje (Susan Radder), die gedreven door omstandigheden en wilskracht in het verzet belandt. Hun drie levens schampen en beïnvloeden elkaar rondom de Schelde, zonder dat er al te opzichtig wordt gezocht naar dwarsverbanden of gedeelde scènes.

Bron: Filmkrant Lees meer >>


Share by: